Nadwrażliwość jelita grubego objawia się m.in. bólem brzucha, wzdęciami, uczuciem pełności, biegunkami, zaparciami czy zaburzonym rytmem wypróżniania się. To choroba przewlekła, która dotyczy nawet 10% społeczeństwa. Jej przyczyny nie są dokładnie znane, dlatego jest trudna do leczenia. Można ją jednak złagodzić za sprawą odpowiedniej diety.
Dieta dla osób cierpiących na nadwrażliwość jelita grubego
Nie ma niestety w tym przypadku jednej skutecznej diety. Jadłospis każdy musi dopasować odpowiednio do swoich potrzeb. Jednak istnieje także kilka podstawowych zasad, które osoby cierpiące na nadwrażliwość jelita grubego powinny przestrzegać. Podstawa to regularność w spożywaniu posiłków. Warto jeść każdego dnia 5 razy w odstępach co około 3 godziny.
W diecie, która ma łagodzić objawy nadwrażliwości jelit, spore znaczenie mają węglowodany. Fruktoza i laktoza wzmagają bowiem dolegliwości. Fruktozę znaleźć można w owocach, a także miodzie, suszonych jabłkach czy sokach owocowych. Laktoza z kolei obecna jest w mleku. Na szczęście obecnie w sklepach specjalnych produktów bezlaktozowych nie brakuje. Drażliwie może działać ponadto sorbitol dodawany do gum do żucia czy niektórych czekolad. Sprawdź co wziąć tutaj: https://gemini.pl/kategoria/zdrowie/uklad-pokarmowy/zespol-jelita-drazliwego.
Czego unikać przy nadwrażliwości jelita grubego?
Poza wymienionymi wyżej składnikami, z codziennej diety należy wykluczyć oczywiście używki. Mowa w tym przypadku o kawie, herbacie i alkoholu. Niestety u wiele osób teina czy kofeina nasilają dolegliwości związane z nadwrażliwością jelita grubego. Lepiej zrezygnować także z gazowanych napojów, które powodują wzdęcia i przyczyniają się do powstawania uczucia zapchanego żołądka.
Z codziennej diety eksperci zalecają wycofanie tłustych pokarmów i smażonych potraw. Mogą one dodatkowo obciążać układ pokarmowy. Niewskazane są produkty wzdymające – nasiona roślin strączkowych, cebula, brukselka czy kapusta.
Co jeść, gdy męczy nas nadwrażliwość jelita grubego?
Do codziennej diety warto wprowadzić niektóre warzywa i owoce np. marchew, banany i dynię. Poza tym można jeść kleiki ryżowe czy kisiele przygotowywane na mące ziemniaczanej. Do picia eksperci polecają wodę mineralną niegazowaną i napary z suszu. Pozwolić sobie można również kakao na wodzie. Generalnie dietę przy tego rodzaju dolegliwościach ustala się zawsze indywidualnie odpowiednio do danej osoby. Warto udać się tym do specjalisty.
Sporo zależy w praktyce od objawów, które osoba cierpiąca na nadwrażliwość jelita grubego odczuwa. Bardzo powszechne w tym przypadku są np. zaparcia, które nasilać mogą wybrane owoce i warzywa,czekolada czy napoje garbnikowe. Sięgnąć można natomiast bez obaw po brązowy ryż, razowe pieczywo i makarony, gotowane warzywa czy kasze gruboziarniste np. pęczak. Dobrze działają w tym przypadku papryka czy buraki ćwikłowe. Oczywiście jak zawsze, niezależnie od dolegliwości, do picia wskazana jest duża ilość wody mineralnej niegazowanej.